logo

Κατηγορίες ήχου και η Αντιμετώπισή τουςΟι ήχοι μπορούν να διακριθούν σε δυο κατηγορίες, στους αερόφερτους και στους κτυπογενείς. Η παραπάνω κατηγοριοποίηση κρίνεται απαραίτητη προκειμμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του θορύβου. Ας ορίσουμε, λοιπόν, τις παραπάνω κατηγορίες.

Αερόφερτος ήχος 
Ορισμός

Είναι ο ήχος που βγαίνει στον αέρα από την ίδια την ηχητική πηγή. Προέρχεται από πηγές όπως ομιλία, μουσική, λειτουργία μηχανών κλπ και διαδίδεται στους διπλανούς χώρους μέσω του αέρα. Επίσης, μπορεί να διαδοθεί για παράδειγμα: ο θόρυβος από τα αυτοκίνητα στο δρόμο, από την τηλεόραση του διπλανού διαμερίσματος, από τις ομιλίες στον επάνω όροφο κ.α.

Τρόπος μετάδοσης

Η μετάδοσή του γίνεται κυρίως μέσω του αέρα. Ο ήχος, συναντώντας ένα δομικό στοιχείο, προκαλεί τη δόνηση του το οποίο μετη σειρά του μεταδίδει τον ήχο στον αέρα του γειτονικού χώρου.

Αντιμετώπιση

 Ο αερόφερτος θόρυβος μπορεί να αντιμετωπιστεί με χρήση ηχοαπορροφητικών υλικών, με αύξηση βάρους δομικών στοιχείων, σφράγιση οδών διαρροής κ.α.Κτυπογενής ήχος
Ορισμός

Κτυπογενής ήχος είναι ο ήχος που προκαλείται από κτυπήματα στην κατασκευή. Για παράδειγμα: Βάδισμα με τακούνια στο δάπεδο ή τη σκάλα, δυνατό κλείσιμο πόρτας,  υδραυλικοί θόρυβοι σε δίκτυο σηληνώσεων κ.α.

Τρόπος μετάδοσης

Ο κτυπογενής ήχος μεταδίδεται μέσω των μορίων της ύλης της κατασκευής και μεταδίδονται σε μεγαλύτερη απόσταση από τους αερόφερτους.

Αντιμετώπιση

Ελαστικά και αντικραδασμικά υλικά αποτελούν τον τρόπο αντιμετώπισης των κτυπογενών θορύβων μέσω της διακοπής ή της απομείωσης της διάδοσης των δονήσεων.

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι η απομόνωση στην πηγή του θορύβου (π.χ. αντικραδασμικάέδρασης μηχανών, ελαστικές αναρτήσεις ηχείων κ.α.)

Ηχοαπορρόφηση

Το ακουστικό κύμα, με το που πέσει επάνω σε κάποια επιφάνεια (τοίχος, δάπεδο, οροφή κλπ), η ενέργειά του διαχωρίζεται σε:
  • Ανακλώμενο ήχο που αυξάνει την ένταση μέσα στο χώρο
  • Θερμική ενέργεια
  • Μεταδιδόμενος ήχος μέσω του δομικού στοιχείου.
Με την ηχοαπορρόφηση, ρυθμίζεται ο ανακλώμενος ήχος προκειμμένου να μην εμφανίζεται το ενοχλητικό φαινόμενο της αντήχησης.
Ειδικά ηχοαπορροφητικά υλικά , με τη χρήση κυψελίδων που παγιδέυουν τα κινούμενα μόρια αέρα .ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η επιλογή του κατάλληλου συστήματος ηχομόνωσης/ηχοαπορρόφησης και της ακουστικής είναι μια διαδικασία που απαιτεί μελέτη αφού αποτελεί διακριτή επιστήμη εξαιρετικής σημασίας. Ειδικά στην χώρα μας που οι κάθε ειδους μελέτες μόνωσης (υγρομόνωση-θερμονώση-ηχομόνωση) παρουσιάζουν πολλές αδυναμίες, η σύνταξη τους και η πιστή εφαρμογή τους αποτελούν προυποθέσεις για το επιθυμητό αποτελεσμα που δεν είναι άλλο απο κατασκευές που θα πληρούν υψηλά στάνταρ ποιότητας και λειτουργικότητας.Αυτό που τελικά καταλήγει να αποτελεί ποιότητα ζωής. Όλοι μας μπορούμε να αναλογιστούμε την σπουδαιότητα της άνεσης στον ιδιωτικό χώρο ενός διαμερίσματος, την απρόσκοπτη εξάσκηση σε ένα μουσικό όργανο, την ξεγνοιασιά των διακοπών σε ένα θέρετρο με την ταυτόχρονη διεξαγωγή εκδηλώσεων σε έναν πολυχώρο.
Με γνώμονα τα παραπάνω μη διστάσετε να διατυπώσετε το ζητούμενό σας ωστε να το μελετήσουμε και να σας προτείνουμε τη βέλτιστη λύση.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δική σας μελέτη ηχομόνωσης στείλτε mail στο info@katsosco.gr